του Αντώνη Θ. Καρανίκα

Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο χωριό, διαπίστωσα με μεγάλη ικανοποίηση πως όλοι οι δρόμοι του ήταν καθαροί και περιποιημένοι, πινακίδες που καλωσορίζουν τον επισκέπτη κι άλλες να έχουν τοποθετηθεί, τα παγκάκια και οι κούνιες στην παιδική χαρά ήταν επισκευασμένα και αρκετά άλλα πράγματα που δείχνουν ότι το χωριό μας υποδέχεται με σεβασμό τους επισκέπτες του και αντιστέκεται στη δυσκολία των καιρών.
Όλα αυτά βέβαια στηρίζονται στις άοκνες προσπάθειες του προέδρου της τοπικής μας κοινότητας του κ. Ηλία Α. Καρανίκα και στη διαρκή αρωγή του πολιτιστικού μας συλλόγου Χρυσιωτών. Με δεδομένο μάλιστα πως ακόμη δεν έχουν δοθεί χρήματα στο δήμο Αγράφων και έτσι δεν έχουν πάρει και οι κοινότητες, είναι σημαντικό το ότι γίνονται αυτές οι ενέργειες, μερικές μάλιστα με ίδια χρηματοδότηση του προέδρου και άλλες με τη βοήθεια του συλλόγου μας.

 • Έγινε κοπή χόρτων και καθαρισμός όλων των κεντρικών δρόμων, αλλά και στα σοκάκια του χωριού, στο νεκροταφείο, καθώς βεβαίως και στους δρόμους που οδηγούν στα αξιοθέατα του χωριού όπως στις Βρύσες, στο νερόμυλο και στην Παναγία. Καθαρίστηκε επίσης και ο χώρος κάτω απ’ τις Σκεπαστές Βρύσες και όλο το μυλαύλακο μέχρι τη Γκούρα. Είχαν πέσει μέσα στο χειμώνα και αρκετά μεγάλα κλαδιά από τα πυκνά δέντρα της περιοχής.
 • Καθαρίστηκε ο χώρος του οικοπέδου Σαρρή, λίγο πριν την είσοδο στην πλατεία κι έτσι αυξάνονται και οι διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ.
 • Τοποθετήθηκαν πινακίδες που καλωσορίζουν τους επισκέπτες και τους κατευοδώνουν, καθώς επίσης και επιπλέον πινακίδες για απαγόρευση ρίψης μπαζών και σκουπιδιών σε διάφορα σημεία.
 • Έγινε μερική αποκλάδωση των δέντρων πάνω και κάτω απ’ τον περίπατο προς Αϊ Γιώργη και προς την Παναγία.
 • Καθαρίστηκαν οι οχετοί του κεντρικού δρόμου προς το χωριό που είχαν κλείσει απ’ τις τελευταίες δυνατές βροχές.
 • Εξοπλίστηκαν πλήρως με όλα τα απαραίτητα οι νέες δημόσιες τουαλέτες του χωριού, πλην όμως προς το παρόν δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν γιατί δεν έχει γίνει η σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που όμως αναμένεται να γίνει σύντομα.
 • Καθαρίστηκαν οι αγροτικοί δρόμοι προς Λακώματα, Μέγα Χωράφι, Αϊ-Λιά, Αϊ-Θόδωρο και από Λακμά προς Βρύσες.
 • Φροντίστηκε ο χώρος του προαυλίου του δημοτικού σχολείου και ανακαινίστηκαν τα όργανα της παιδικής χαράς (επισκευάστηκαν και βάφτηκαν).Λειτουργεί κανονικά πλέον το κοινοτικό γραφείο στο δωμάτιο του ορόφου του δημοτικού σχολείου, αφού καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα. Παράλληλα έγινε τακτοποίηση των εγγράφων και φακέλων που από πολλά χρόνια δεν είχαν αρχειοθετηθεί.
 • Συνδέθηκαν με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης τα φρεάτια παροχής νερού στη θέση Λιντίνα κατά το μέρος που αναλογεί (ένα μέρος παραμένει διαθέσιμο για την άρδευση των χωραφιών). Οι εργασίες έγιναν από τους Ηλία και Νίκο Καρανίκα. Έτσι υπολογίζεται ότι θα υπάρχει επάρκεια νερού για όλο το καλοκαίρι.

Θα πρέπει όλοι όμως να δείξουμε σεβασμό και αυστηρή λογική στην κατανάλωση του νερού του δικτύου ύδρευσης, για να έχουμε νερό όλοι, ακόμη κι αυτοί βέβαια που κατοικούν σε ψηλότερα σημεία του χωριού και να μη συμβεί ότι συνέβαινε και παλιότερα.
Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να ποτίζουν τους κήπους τους ή τα δέντρα τους χρησιμοποιώντας λάστιχα κρυφά ή φανερά και να τα αφήνουν μάλιστα όλη τη νύχτα, αδιαφορώντας για τους άλλους αν θα έχουν έστω να πιούν.
Για αποφυγή τέτοιων απαράδεκτων καταστάσεων, ο πρόεδρος της κοινότητας ανακοίνωσε ότι θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι νυχθημερόν και θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 • Επισκευάστηκαν τα παγκάκια της πλατείας με δαπάνη του συλλόγου.
 • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προσφορών και ανατέθηκε σε εργολάβο η κατασκευή του μνημείου πεσόντων από το σύλλογο, ύστερα και από την έγκριση της δημοτικής και τοπικής αρχής. Το έργο θα είναι έτοιμο το 15Αύγουστο.
 • Δημοπρατήθηκε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο με μειοδοτικό διαγωνισμό και σύντομα ξεκινά η κατασκευή του, του τοίχου πίσω από την εκκλησία της Παναγίας προς το λόφο Πυργάκι που είχε πέσει μέσα στο χειμώνα. Ανάδοχος του έργου κηρύχτηκε ο Ιωάννης Γ. Μαρούλης με προσφορά 1000€.
 • Επισκευάστηκε το πλακόστρωτο στο προαύλιο του Αϊ-Γιώργη και φτιάχτηκε και πλακοστρώθηκε μέρος του διαδρόμου του νεκροταφείου με δαπάνη του Φώτη Γκαρδιακού στη μνήμη της μητέρας του Βικτωρίας.

Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρουμε ότι με απόφαση του προέδρου απαγορεύεται στο εξής η τοποθέτηση οικοδομικών ή άλλων υλικών καθώς και η κατασκευή μπετόν και άλλων εργασιών σε όλο το μήκος του περιπάτου προς Αϊ-Γιώργη, καθότι παρατηρούνταν το φαινόμενο να εγκαταλείπονται υλικά σε διάσπαρτα σημεία του περιπάτου και να τον ασχημίζουν.
Οι όποιες εργασίες χρειάζεται να γίνονται στο νεκροταφείο, όπως επιδιόρθωση ή επισκευή μνήματος κ.τ.λ., θα γίνονται στο εξής στο χώρο του νεκροταφείου, δυτικά του ναού του Αγίου Γεωργίου και ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του χωριού.
Ο χώρος μετά το πέρας των εργασιών θα πρέπει να καθαρίζεται άμεσα και με ιδιαίτερη επιμέλεια, με ευθύνη αυτού που κάνει τις εργασίες. Τα μπάζα θα πετιούνται στη θέση Αλώνια, τα δε σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων.

 • Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της αναμνηστικής στήλης και τοποθετήθηκε και η μαρμάρινη επιγραφή, στα Σούιλα, στην είσοδο του χωριού, λίγο πριν το εικόνισμα του Αγίου Σεραφείμ, που ενημερώνει τους επισκέπτες για τη το μέρος που είχαν κρυφτεί το 1821 τα ιερά κειμήλια και η Τίμια Κάρα του Αγίου, πολιούχου του χωριού μας. Την κατασκευή χρηματοδότησε ο δάσκαλος Χαράλαμπος Μπετχαβάς.
 • Συμφωνήθηκε και «κλείστηκε» η ορχήστρα δημοτικής μουσικής που θα μας διασκεδάσει στο πανηγύρι της Παναγίας. Την προκαταβολή κατέβαλαν οι καταστηματάρχες του χωριού. Την ορχήστρα αποτελούν γνωστά ονόματα του είδους όπως: Μπατής Ανδρέας(κλαρίνο), Μαντέκας (ντραμς), Σταματελόπουλος, Λίτσα Μπρέλα, Γιάννης Σφήκας και Αναστασία (τραγούδι), κι άλλοι καλλιτέχνες.