Το χωριό

Μέρες Αυγούστου στην όμορφη Χρύσω, μέρες συνάντησης με συγγενείς και παλιούς φίλους, μέρες διασκέδασης, μέρες ηρεμίας και ξεκούρασης, μέρες αναζωογόνησης και χαράς.

Οι Χρυσιώτες έδωσαν και φέτος το παρόν τους στο χωριό παρέα με φίλους και το ξαναζωντάνεψαν δίνοντάς του την υπόσχεση πως θα το στηρίζουν απ’ όπου κι αν βρίσκονται.

Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο με τον καλύτερο τρόπο και δίνει κουράγιο στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους να συνεχίσουν τη σχεδόν μοναχική πορεία τους στο χωριό μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Το χωριό μας πάντα φιλόξενο κι έχοντας «φορέσει τα καλά του», πράγμα για το οποίο φρόντισε ο τοπικός πρόεδρος με τη βοήθεια πολλών κατοίκων και του συλλόγου μας, υποδέχτηκε τους επισκέπτες του και απλόχερα τους χάρισε τις ομορφιές του.

Πράγματι ήταν περιποιημένο και καθαρό απ’ άκρη σ’ άκρη. Στα γνωστά μας πλέον αξιοθέατα – Βρύσες, νερόμυλος, εκκλησίες, γεφύρια, περίπατος του Αι Γιώργη, περίπτερο στ’ Αλώνια – προστέθηκαν και άλλα νεότερα όπως το γεφύρι στις Βρύσες που ανακατασκευάστηκε και είναι πλέον ασφαλής η πρόσβαση σ’ αυτό, η ανακάλυψη των ερειπίων ενός παμπάλαιου νερόμυλου στα Μαντάνια και η κατασκευή μιας υπέροχης πέτρινης βρύσης στον Άγιο Αθανάσιο.

Αξίζει να αναφέρουμε τον καθαρισμό από κλαδιά και χόρτα που έγινε στο χώρο ανάμεσα στις Σκεπαστές Βρύσες – γεφύρι – Βρύσες και ανέδειξε την ομορφιά του υπέροχου τοπίου. Το μάτι του επισκέπτη μπορούσε πλέον να ταξιδέψει ελεύθερα τριγύρω και να απολαύσει τα νερά του Χρυσιώτη ποταμού, το σύνολο των Βρυσών και για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια να δει το παλιό μυλαύλακο να ζωντανεύει γεμάτο με γάργαρο νερό απ’ τη Γκούρα.

Όλοι οι επισκέπτες ήταν ενθουσιασμένοι και μας είπαν τα καλύτερα λόγια για το χωριό μας. Η δαπάνη για τη φροντίδα του χώρου που προαναφέραμε διατέθηκε από το σύλλογό μας.
Με τη φροντίδα του τοπικού προέδρου και με τη βοήθεια του Κώστα Χαλκιά επισκευάστηκε ο αγωγός που φέρνει το νερό στις Σκεπαστές Βρύσες που είχε φράξει παντελώς από την εισχώρηση ριζών στο εσωτερικό του μέσω ενός φρεατίου.

[Σε προηγούμενο άρθρο της ιστοσελίδας μας είχαν αναφερθεί κι άλλες εργασίες που έγιναν το καλοκαίρι και που μπορεί κανείς να τις διαβάσει και στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας μας. Αν λάβουμε υπόψη μας την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από το δήμο μας ακόμα και για ένα μεροκάματο- χρωστάει ακόμα τουλάχιστον τα περσινά, είναι πραγματικά σπουδαίο και είναι επιτυχία των υπεύθυνων που διατηρούν σε άριστο επίπεδο την εικόνα του χωριού! (τοπικός πρόεδρος, όσοι κάτοικοι βοηθούν αφιλοκερδώς και φυσικά ο σύλλογός μας που από την ίδρυσή του στηρίζει ποικιλοτρόπως το χωριό μας)].

Οι εκδηλώσεις

Πανηγύρι: Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν όπως αναφέρονταν στο πρόγραμμα που είχαμε δημοσιεύσει.

Η κορυφαία εκδήλωση, που είναι το πανηγύρι της Παναγίας, ήταν αυτή που συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο και είχε και τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Ως γνωστό, ξεκινά απ’ την παραμονή το βράδυ με δημοτική ορχήστρα. Φέτος το πανηγύρι είχε την ιδιαιτερότητα να έχει άλλη ορχήστρα την παραμονή κι άλλη ανήμερα. Αυτό έγινε λόγω αδυναμίας να βρεθεί μία ορχήστρα, αφού καθυστερήσαμε να ξεκαθαρίσουμε ποιος θα διοργανώσει το πανηγύρι και όταν τελικά τακτοποιήθηκε το θέμα, δεν υπήρχε διαθέσιμη ορχήστρα και για τις δυο μέρες. Έτσι οι διοργανωτές βρήκαν αναγκαστικά αυτή τη λύση.

Η ορχήστρα της παραμονής ήταν του Δεληγιάννη (τραγούδι) – Καλύβα (κλαρίνο) κ.ά. και όπως μας είπαν έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου.

Την ημέρα της Παναγίας τελέσθηκε η θεία λειτουργία στην ομώνυμη εκκλησία μας και κατόπιν η δοξολογία και αρτοκλασία στην κεντρική μας πλατεία. Ο κόσμος ήταν πολύς και αφού όλοι αντάλλαξαν ευχές και χαιρετισμούς, κάθισαν στα στρωμένα τραπέζια της πλατείας για τη συνέχεια.

Η συνέχεια γνωστή. Παραγγελίες για φαγητό και ποτό, κεράσματα και παραγγελίες τραγουδιών στην ορχήστρα. Συνηθίζεται να γίνονται παραγγελίες τραγουδιών (επί πληρωμή βεβαίως) γιατί πετυχαίνονται δυο στόχοι: η ικανοποίηση αυτού που παραγγέλνει για να ακούσει το τραγούδι που του αρέσει και πολλές φορές το αφιερώνει σε συγγενείς και φίλους και το «ζέσταμα» της ορχήστρας και του κόσμου ώσπου να τελειώσουν το φαγητό και να είναι έτοιμοι πλέον για χορό.

Να τονίσουμε πως τα τραγούδια των παραγγελιών είναι τραγούδια που με τα λόγια τους καλωσορίζουν τους επισκέπτες και κυρίως τους ξενιτεμένους ή αναφέρονται σε παλιότερες εποχές και μιλούν για την παράδοση και την παλιά ζωή του χωριού με νοσταλγία και γι’ αυτό προκαλούν ενίοτε και συγκίνηση, περισσότερο στους μεγαλύτερους που γνώρισαν καλά τη ζωή του χωριού στις δόξες του!

Η ορχήστρα του κ. Νιώρα, γνωστού δεξιοτέχνη στο κλαρίνο, που ήταν και πέρυσι στο χωριό με άλλη όμως σύνθεση ορχήστρας, με τον ………. στο τραγούδι και όλα τα άλλα μέλη, χάρισε ευχάριστες στιγμές κεφιού και διασκέδασης σε όλους μέχρι αργά το απόγευμα που έγινε μια διακοπή για ξεκούραση και ξανά πάλι κατά τις 10 το βράδυ για τη συνέχεια. Θα ήταν κάπου 4 με 5 ή ώρα το πρωί πια που τέλειωσε το πανηγύρι.

Εκδρομή, βραδιά νεολαίας – λαϊκή βραδιά: Είχε περάσει από 11 το πρωί η ώρα που άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πρώτοι εκδρομείς στο χώρο της πλατείας για την εκδρομή στο ρέμα. Στις 12 περίπου ήμασταν όλοι πλάι στο ποτάμι στη Λογγά και ήδη είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες για το φαγητό. Φέτος είχαμε άφθονο κοντοσούβλι με τη φροντίδα του Γιώργου Κ. Καρανίκα και φυσικά καφέ, αναψυκτικά κτλ.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του Μήτσου Καράνη με την οικογένειά του και πάλι στην εκδρομή μετά από πολλά χρόνια. Ο Μήτσος είναι απ’ τα ιδρυτικά στελέχη και εμψυχωτές της εκδρομής.
Επίσης παραβρέθηκε και η Βασιλική Χαλκιά που κι αυτή δυο – τρία χρόνια τελευταία δεν είχε παραστεί. Η Βασιλική τα περισσότερα χρόνια ηγούνταν της ομάδας που οργάνωνε τις λεπτομέρειες και προμήθευε με τα αναγκαία εφόδια τις ανάγκες της εκδρομής.

Θυμίζουμε πως η εκδρομή είχε φτάσει σε αριθμό συμμετοχής τις καλές εποχές ως 130 άτομα που όμως ήταν μόνο νέοι ηλικίας το πολύ ως 28 – 30 ετών. Υπήρχε αυστηρό όριο στην ηλικία των συμμετεχόντων. Βέβαια, όταν αργότερα μειώθηκε η συμμετοχή, το όριο ηλικίας απελευθερώθηκε.

Εμείς οι υπόλοιποι συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σταθερά κάθε χρόνο στην εκδρομή γιατί μας αρέσει κι ας έχουμε μεγαλώσει λίγο και γιατί είναι ένας θεσμός κι αυτό πλέον αφού γίνεται για 35 συνεχόμενα χρόνια τώρα.

Ως θεσμός βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και επικοινωνίας μεταξύ των νέων του χωριού μας που διαμένουν αλλού και στην συνεργασία τους για θέματα που αφορούν στην πρόοδο του χωριού μας και στη διατήρηση της «επαφής» τους με το χωριό.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως η «εκδρομή» έχει μέλλον και κατ’ επέκταση έχει μέλλον η παρουσία της νεολαίας στο χωριό μας, αφού ο αριθμός των συμμετεχόντων φέτος ήταν μεγαλύτερος και μάλιστα νέα παιδιά που ήρθαν για πρώτη φορά!

Το απόγευμα ανεβήκαμε στο χωριό και δώσαμε ραντεβού το βράδυ στην πλατεία για τη συνέχεια για τη λαϊκή βραδιά.

Η ορχήστρα του γνωστού μας φίλου του χωριού μας και κιθαρίστα Τάκη Δροσίνη με τον Κώστα Κεφειρίδη στο μπουζούκι, την Ειρήνη Διαμαντή και το Θοδωρή Μάκκα στο τραγούδι, καθώς και τον Γιάννη Χατζή στην κιθάρα και στο τραγούδι επίσης, μας κράτησε συντροφιά για όλο το βράδυ με μεγάλη ποικιλία τραγουδιών και με αμείωτο κέφι ως το πρωί. Ακριβολογούμε όταν λέμε ως το πρωί γιατί, όπως συμβαίνει επί μακρά σειρά ετών, μας βρίσκει το ξημέρωμα στην πλατεία να χορεύουμε ακόμα. Ίσως γιατί δε θέλουμε να περάσει γρήγορα αυτή η όμορφη βραδιά παρέα με καλούς φίλους που αναγκαστικά θα ξαναβρεθούμε πια μετά από έναν ολόκληρο χρόνο!

Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τη σύντομη και ευχάριστη συμμετοχή των «δικών μας καλλιτεχνών» στην ορχήστρα. Του Βασίλη Ι. Χειλά με το μπουζούκι του και του γαμπρού της Πούλιας και του αείμνηστου Σπύρου και σύζυγο της Ιωάννας Βαγενά, του Στέφανου, στο τραγούδι. Συγχαρητήρια παιδιά, μας αρέσατε πολύ και σας θέλουμε ακόμη δυναμικότερους του χρόνου.

Επιπλέον διενεργήθηκε λαχειοφόρος αγορά με δώρα κυρίως τοπικά προϊόντα που προσέφεραν τοπικοί παραγωγοί. Ήταν δοχεία με μέλι και είναι ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους παραγωγούς: Γιαννιώτη Απόστολο, Μούτσελο Αλέξη και Χειλά Θύμιο που μας τα προσέφεραν. Να είναι καλά και να στηρίζουν το σύλλογό μας. (Οι παραγωγοί μελιού στο χωριό μας είναι περισσότεροι, αλλά πιθανόν λόγω αμέλειας ή λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μας στήριξαν όλοι φέτος. Τους ευχόμαστε του χρόνου να είναι καλύτερα τα πράγματα και να μπορούν να μας βοηθήσουν.)
Απ’ τα δώρα επίσης ξεχώρισαν ο πίνακας του Φασιανού σε μεταλλοτυπία (ο νέος με το φουλάρι) που προσέφερε ο τοπικός πρόεδρος κ. Καρανίκας Α. Ηλίας και το χρυσό δαχτυλίδι με πέτρα που προσέφερε ο κοσμηματοπώλης χωριανός μας στη Θεσ/νίκη κ. Νέστορας Χειλάς. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Αντώνης Καρανίκας μετά το πέρας της διαδικασίας κλήρωσης των δώρων, σε σύντομο χαιρετισμό, κάλεσε όλους τους χωριανούς και φίλους του χωριού μας και του συλλόγου να συμπαραστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις στο έργο του συλλόγου που έχει τελικό αποδέκτη το ίδιο το χωριό και συμβάλλει έτσι στην πρόοδό του, ευχαρίστησε όσους προσέφεραν δώρα και ενίσχυσαν οικονομικά το σύλλογό μας και ευχήθηκε σε όλους υγεία και καλή διασκέδαση.

Το γλέντι συνεχίστηκε ως το πρωί και η βραδιά είχε απ’ όλα. Άφθονο κέφι, ποικιλία τραγουδιών, συμμετοχή όλων των νέων, αλλά και όλων των παρευρισκόμενων στο χωριό.

Λειτουργία στον Άγιο Σεραφείμ – Επέτειος για τη μάχη της Χρύσως:  Στις 18 του μήνα, ημέρα Κυριακή, τελέσθηκε η λειτουργία, δοξολογία και αρτοκλασία στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ με την ευκαιρία του ερχομού της σεπτής Κάρας του από την Ι. Μ. Κορώνης Καρδίτσας όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος που τίμησε τη μνήμη του Αγίου και προσκύνησε τη σεπτή του Κάρα, με λειτουργό τον παπά Θανάση Ντάλλα και βοηθό τον καλόγερο Ευφραίμ της μονής Κορώνης. Κύριος ψάλτης ήταν ο Δημήτρης Μαντής.

Στη συνέχεια αρκετοί κατευθυνθήκαμε στο μνημείο στη θέση Νιμάτι για την τελετή μνήμης και απόδοσης τιμής στους επτά αγωνιστές της εθνικής αντίστασης που εκτελέσθηκαν απ’ τους Ιταλούς κατακτητές κατά την περίοδο της Κατοχής το 1942. Την εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και χαιρετισμούς και κεντρική ομιλία κατόπιν στην πλατεία του χωριού, την οργανώνει πάντα ο δήμος και φροντίζει για τις λεπτομέρειες της διοργάνωσής της.

Με μεγάλη μας λύπη όμως φέτος, διαπιστώσαμε πως κανένας υπεύθυνος διοργάνωσης δεν υπήρχε στο χώρο και φυσικά ούτε στεφάνια για να κατατεθούν και ούτε εγκατάσταση μικροφωνικής στο χώρο της πλατείας για την ομιλία. Ούτε βεβαίως κάποιος που να εκπροσωπεί το δήμο και επιπλέον δεν είχαν καλεστεί αρμοδίως οι τοπικές αρχές (πχ ΑΤ Κερασοχωρίου κ.ά.) αν και ο δήμος αρχικά είχε ετοιμάσει έντυπο πρόγραμμα της εκδήλωσης με την υπογραφή του δημάρχου και το είχε διανείμει σε περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Αφού συνήρθαμε απ’ τη δυσάρεστη έκπληξη που μας επιφύλαξαν οι υπεύθυνοι των πολιτιστικών θεμάτων του δήμου και αφού επικοινωνήσαμε με κάποιους εκπρόσωπους του δήμου που μας είπαν διάφορες απαράδεκτες δικαιολογίες και καταλάβαμε πως η αμέλειά τους και η ανευθυνότητά τους είχε ξεπεράσει κάθε όριο και πλέον δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να γίνει κάτι περισσότερο, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσθέντων και ψάλλαμε τον εθνικό ύμνο τιμώντας τους αγώνες για την ελευθερία.

Οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων φορέων και η κεντρική ομιλία από το Χαράλαμπο Μπετχαβά στην πλατεία του χωριού είναι ευνόητο πως δεν ήταν εφικτό να γίνουν και αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως για πρώτη φορά φέτος δεν θα υπήρχε καμιά οικονομική επιβάρυνση στο δήμο γι’ αυτή την εκδήλωση και άρα η αδιαφορία που επέδειξαν οι αρμόδιοι έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο που «βλέπουν» αυτές τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και ίσως με τη γενικότερη νοοτροπία τους και τον τρόπο λειτουργίας του δήμου σε πολλά θέματα.(π.χ. η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δημοπρασίας του κοινοτικού μας καταστήματος εδώ κι ενάμιση χρόνο τώρα, παρά τις υποσχέσεις τους.)

Εμείς λέμε πως ήταν επιεικώς απαράδεκτο αυτό που συνέβη και φυσικά η ιστορία δεν ξεγράφεται και η σπουδαιότητα της πράξης των αγωνιστών ουδόλως υποβαθμίζεται. Σχετικό δημοσίευμα υπάρχει και στην εφημερίδα «Ευρυτανικά Νέα».

Λειτουργία στον Άγιο κων/νο στη Γούρδεση:  Πραγματοποιήθηκε η λειτουργία στο Εκκλησάκι του Αγίου Κων/νου στη Γούρδεση(αναγράφεται πλέον ως συνοικισμός με το όνομα: « Άγιος Κων/νος») στις 24 του μήνα όπως είχε προγραμματιστεί με λειτουργό τον παπά Γιάννη Ντότσικα από τη Δάφνη και με αρκετούς πιστούς που για μια ακόμη φορά παραβρέθηκαν στο υπέροχο τοπίο και στο όμορφο εκκλησάκι. Η καμπάνα που έλειπε, θα αντικατασταθεί σύντομα απ’ την εκκλησιαστική επιτροπή. Βλέπετε, οι καμπάνες προφανώς πιάνουν κάποια λεφτά ως μέταλλο και γι’ αυτό κάποιοι επιτήδειοι την έκλεψαν. Κρίμα!

Μικρά νέα και σχόλια

 • Το καφενείο της πλατείας λειτούργησε φέτος με διαφορετικό τρόπο. Δεν προσέφερε καφέ, παρά μόνο τσίπουρο και μπύρα που ο καθένας το σέρβιρε μόνος του και πλήρωνε κατ’ εκτίμηση και μόνο για τα έξοδα αγοράς των προϊόντων. Κι αυτό από τις 10.00 το πρωί περίπου ως το μεσημέρι. Υπήρχαν ποτήρια, παγάκια, κουταλοπίρουνα κτλ διαθέσιμα και στο τέλος όποιος είχε τη διάθεση έκανε και την καθαριότητα. Εννοείται πως όλοι βοήθησαν και έφερναν συνεχώς μεζέδες από τα σπίτια τους. Έστω κι έτσι, ο κόσμος κάτω απ’ τον πλάτανο της πλατείας συνωστίζονταν μέχρι το μεσημέρι. Την επίβλεψη του όλου εγχειρήματος είχε η Βασιλική Χαλκιά και εντέλει απέδωσε στο σύλλογο ένα ποσό, όλα δηλαδή τα παραπανίσια χρήματα που άφηναν οι «πελάτες». Ευχαριστούμε πολύ και τους ευχόμαστε να είναι όλοι καλά.
 • Το πανηγύρι είχε επιτυχία από κάθε άποψη. Είχε πολύ κόσμο, καλές ορχήστρες (παραμονή και ανήμερα), καλή οργάνωση και γρήγορη εξυπηρέτηση. Είναι λοιπόν ανάγκη να δώσουμε τα συγχαρητήρια και να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που ανέλαβαν τη διοργάνωσή του. Είναι τα παιδιά απ’ την Κρέντη. Ο Λάμπρος Βούρτσας, ο Σωτήρης Ντάλλας και ο Παναγιώτης Λεπενιώτης με την ομάδα υποστήριξης που είχαν και τα πήγαν περίφημα. Μπράβο σας παιδιά!
 • Ο δήμος φέτος δυστυχώς όπως αναφέραμε πιο πάνω δεν τα πήγε καλά με την οργάνωση της μιας και μοναδικής εκδήλωσης που παραδοσιακά διενεργεί στο χωριό μας. Μιλάμε για την επέτειο της μάχης της Χρύσως και την απόδοση τιμής στους εκτελεσθέντες στο Νιμάτι. Είπαν κάποιοι ότι έχουμε «κενό εξουσίας» γιατί ο δήμαρχος κηρύχτηκε έκπτωτος για ένα τετράμηνο. Δεν ήταν ίσως και καλύτερη η κατάσταση και πριν συμβεί αυτό, αφού τίποτα δε φαίνεται να έχει προχωρήσει. Για παράδειγμα δεν έχει ακόμα διανεμηθεί η ΣΑΤΑ(οικονομική ενίσχυση) στις τοπικές κοινότητες και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί κανένα έργο, δεν έχουν πληρωθεί τα περσινά έργα ακόμη, δεν προχώρησε η δημοπρασία του κοινοτικού μας καταστήματος, με μεγάλη καθυστέρηση μαζεύουν τα σκουπίδια απ’ τους κάδους λόγω έλλειψης καυσίμων κι άλλα.
 •  Και επειδή αναφέραμε πως η φετινή εκδήλωση δεν θα επιβάρυνε καθόλου τον προϋπολογισμό του δήμου, είναι ευκαιρία να πούμε πως η περσινή εκδήλωση που έγινε με δαπάνη από το δήμο, δυστυχώς την πλήρωσε ο σύλλογός μας με την υπόσχεση ότι θα του δοθούν τα χρήματα σύντομα, αλλά ακόμα τα περιμένουμε και ποιος ξέρει αν θα τα πάρουμε ποτέ! Πήραμε βέβαια και φέτος αρκετές υποσχέσεις επιπλέον! Μιλάμε για ένα ποσό των 500€ περίπου που για μας δεν είναι καθόλου λίγα.
 •  Η νεολαία του χωριού μας φαίνεται να ενισχύεται αριθμητικά και μάλιστα έδειξε να θέλει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στις εκδηλώσεις. Ακούσαμε ότι αποφάσισαν του χρόνου να ξαναζωντανέψουν το «πάρτι νεολαίας» στις 13 Αυγούστου το βράδυ, που τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει. Πολύ καλό μας ακούστηκε και θα τους συμπαρασταθούμε σε ότι μας χρειαστούν. Περιμένουμε σιγά σιγά ανάληψη από μέρους τους κι άλλων πρωτοβουλιών. Θα είμαστε σε όλα κοντά τους!
 •  Είναι ένα ερώτημα, για να επανέλθουμε στα του πανηγυριού, αν θα γινόταν φέτος το πανηγύρι στο χωριό, αν δεν αναλάμβαναν την τελευταία στιγμή αυτά τα παιδιά τη διοργάνωσή του. Τα δυο καταστήματα του χωριού απάντησαν (με αρκετή καθυστέρηση) πως δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν κάτι τέτοιο. Υπόψη ότι αυτά τα είπαν επανειλημμένα στον τοπικό πρόεδρο, στην εκκλησιαστική επιτροπή, στον πρόεδρο του συλλόγου και σε αρκετούς παρόντες θαμώνες των καταστημάτων τους. Ο Γιώργος είπε πως θα δουλέψει μόνο στο χώρο του καταστήματός του ψήνοντας μόνο για τους φίλους του όπως και πραγματικά έκανε και ο Κώστας είπε πως θα διαθέτει μόνο καφέ, ποτά κι αναψυκτικά στο χώρο του δικού του καταστήματος, κάτι που δεν έγινε ακριβώς έτσι και εξ’ αυτού δημιουργήθηκε ένα μικρό πρόβλημα που χάρη στην σωστή αντιμετώπιση από μέρους των διοργανωτών ξεπεράστηκε. Απλά αυτοί που το δημιούργησαν προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση με την προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Μάλλον, όπως ειπώθηκε, θα υπήρξαν κάποιοι πρόθυμοι καλοθελητές – ηθικοί αυτουργοί θα λέγαμε, που σκέφτηκαν να αρπάξουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των διοργανωτών και παρέσυραν και τον Κώστα, που αρχικά όπως είπαμε δεν είχε τέτοιες προθέσεις.
 • [Είναι λοιπόν άξιο απορίας τι έκανε τον Κώστα να ζητά με αίτηση στο δήμο να του παραχωρηθεί ο δρόμος μπροστά απ’ το κατάστημά του για να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα για τις ημέρες του πανηγυριού. Για ποιο λόγο ή ποιος τον παρέσυρε να μεταστρέψει το λόγο του και για ποιο συμφέρον! Πότε το ζήτησε; Όταν είχε ήδη αναληφθεί το πανηγύρι από άλλους και ήταν σίγουρη η πραγματοποίησή του με κάθε λεπτομέρεια! Μα, γιατί δεν αναλάμβανε νωρίτερα μέρος στην ανάληψη του πανηγυριού, όταν έγκαιρα ρωτήθηκε; Να πάρει μέρος στην εύρεση ορχήστρας και να καταβάλει χρηματική εγγύηση, να πάρει μέρος στην προετοιμασία της πλατείας με τα σκέπαστρα, να πάρει μέρος στην εξεύρεση σφαγίων και στο πώς και πού θα ψηθούν, να πάρει μέρος στην αγορά και προμήθεια των άλλων υλικών και ποτών για το σερβίρισμα, να πάρει μέρος στην εξεύρεση βοηθητικού προσωπικού και χίλιες δυο άλλες ευθύνες που απαιτούνται και φυσικά να αναλάβει και το ρίσκο σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά! Έτσι με κανονισμένα τα πάντα απ’ τους άλλους, παριστάνουμε τους νοικοκυραίους και θέλουμε να κερδίσουμε σε βάρος των άλλων; Και μας ενοχλεί αν οι διοργανωτές του πανηγυριού στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους και να μη πάει χαμένος ο κόπος τους, κατέβασαν πανί που εμπόδιζε τη θέα προς ένα μέρος της πλατείας; Τι έπρεπε να κάνουν δηλαδή; Να πουν εντάξει παιδιά κάντε ότι θέλετε κι ας μας ζημιώνετε; Ή να σηκωθούν να φύγουν γιατί δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα; Δεν ήταν δική τους ευθύνη αυτό. Επέδειξαν μεγάλη ψυχραιμία και ενήργησαν σωστά! Η ευθύνη είναι αποκλειστικά των άλλων! Μη χάσουμε και την κοινή λογική πια! Έλεος! Μη λέμε άλλα τη μια μέρα κι άλλα την άλλη!]
 • Θέλαμε λοιπόν να γίνει πανηγύρι φέτος ή όχι; Επειδή όλοι είπαν ναι και επειδή οι χωριανοί μας καταστηματάρχες, όπως είπαν, δεν είχαν τη δυνατότητα να τα βγάλουν πέρα, έπρεπε κάποιοι άλλοι να βρεθούν να το κάνουν. Βρέθηκαν και το έκαναν καλά. Γι’ αυτό τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.
 • Υπόψη ότι το πανηγύρι είναι θρησκευτικού χαρακτήρα και όπως γίνεται πάντα και το απαιτεί η παράδοση, το διοργανώνει πρωτίστως η εκκλησία και ζητά την υποστήριξη του τοπικού προέδρου, του συλλόγου και φυσικά των τοπικών καταστημάτων. Δεν είναι υπεύθυνος ο πρόεδρος ή ο σύλλογος, αλλά ούτε και η εκκλησιαστική επιτροπή από μόνη της χωρίς τη συμπαράσταση των τοπικών καταστημάτων. Έτσι γινόταν πάντα. Ας μη λέμε λοιπόν πως αυτά είναι υποχρέωση κάποιου μόνο, έτσι για να αποδίδουμε εύκολες κατηγορίες εκεί που δε χρειάζεται.
 • Πολλοί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και ασκούν και κριτική, που κάποιες φορές μάλιστα δεν είναι καλοπροαίρετη, για τον τρόπο ανάθεσης του πανηγυριού, τον τρόπο λειτουργίας του, για τη βραδιά νεολαίας – λαϊκή βραδιά κτλ. Δικαίωμά τους βέβαια, αλλά τις εκφράζουν όμως κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς πλέον. Ας πουν την άποψή τους έγκαιρα και ας αναλάβουν και καμιά πρωτοβουλία και ευθύνη προς την κατεύθυνση της προσφοράς και βοήθειας για την καλύτερη έκβαση αυτών των εκδηλώσεων (και άλλων θεμάτων στο χωριό). Μην κάθονται μακριά όταν πρέπει να βοηθήσουν και εμφανίζονται κατόπιν ως αυτοί που ήξεραν εκ των προτέρων το σωστό και που τώρα επιβεβαιώνονται αν κάτι δεν πάει καλά! Αυτά αποδεικνύονται στην πράξη μόνο. Αλλιώς είναι «κουβέντες καφενείου» και τίποτα άλλο. Ευτυχώς εντέλει όλα πήγαν πολύ καλά όπως είχαν οργανωθεί.
 • Θα είναι μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε και όλους τους Δαφνιώτες και Κρεντιώτες που προσέρχονται σε μεγάλους αριθμούς στο πανηγύρι μας και το στηρίζουν, για να μην πούμε ότι σ’ αυτούς οφείλεται μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στο χορό και στη διάρκειά του. Επίσης ευχαριστούμε και όλους τους άλλους επισκέπτες που μας τιμούν με την παρουσία τους όπως τους Αγιοδημητριώτες και πολλούς ακόμη απ’ τα γύρω χωριά και ακόμη μακρύτερα. Οι Αγιοδημητριώτες μας επισκέπτονται βέβαια όλο το χρόνο και αυτό πρέπει να το τονίσουμε.

Από του χρόνου ίσως θα πρέπει να συζητήσουμε για το αν το χωριό μας «αντέχει» σε τριήμερο γλέντι. Αν έχει δηλ. τον κόσμο για να πλαισιώσει ικανοποιητικά όλες αυτές τις μέρες των εκδηλώσεων. Εννοούμε την παραμονή, ανήμερα πρωί-μεσημέρι-βράδυ του πανηγυριού και την άλλη μέρα με τη λαϊκή μουσική. Κατά τη γνώμη μας θα μπορούσε να γίνει κάποια σύμπτυξη, π.χ. να γίνεται το πανηγύρι μόνο ανήμερα και την άλλη μέρα η λαϊκή βραδιά. Να καταργηθεί δηλ. η παραμονή. Ή ίσως και κάτι άλλο! Εδώ χρειάζεται συζήτηση! Απ’ ότι φάνηκε, ο κόσμος κουράστηκε και η οικονομικά κρίση παίζει όλο και πιο ενεργό ρόλο, αρνητικό βεβαίως και σ’ αυτά. Εδώ χρειάζονται προτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

»
 1. Στην ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου και συγκεκριμένα στην στήλη [μικρά νέα και σχόλια] γράφονται κάποια ψευδή στοιχεία τα οποία με θίγουν ως άτομο, ως ιδιοκτήτη καταστήματος αλλά και ως χωριανό.
  Το πανηγύρι του χωριού μας ξεκίνησε το 1952 -53 αν δεν κάνω λάθος. Τις δύο πρώτες χρονιές σύμφωνα με τους παλιότερους πραγματοποιήθηκε από την εκκλησιαστική επιτροπή και στην συνέχεια από την Κοινότητα όπως και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια όμως βλέπουμε τον Σύλλογο να επεμβαίνει στην πραγματοποίηση του πανηγυριού και δεν γνωρίζω το λόγο. Μάλλον για να δημιουργεί προβλήματα.
  Φέτος καθυστέρησε πολύ η ανάθεση του πανηγυριού από την Τοπική Κοινότητα γιατί ο εκπρόσωπος θεωρούσε σίγουρη την δημοπράτηση από το Δήμο, και περίμενε τον καινούργιο ανάδοχο να αναλάβει το κατάστημα, αλλά και την διοργάνωση του πανηγυριού. Δυστυχώς τα πράγματα του πήγαν ανάποδα.
  Μέσα Ιουλίου είπαν στα τοπικά καταστήματα αν δέχονται να δουλέψουν το πανηγύρι και απάντησαν αρνητικά. Ο λόγος ότι δεν θα μπορούσαμε ένα μήνα πριν το πανηγύρι να βρούμε καλή ορχήστρα και να οργανώσουμε όσο καλύτερα γίνεται το πανηγύρι. Η άρνηση των καταστημάτων του χωριού είχε ως αποτέλεσμα να παρακαλάνε τα παιδιά από την Κρέντη για να έρθουν να δουλέψουν το πανηγύρι. Τελικά τα παιδιά πείστηκαν και ευτυχώς έγινε το πανηγύρι.
  Σε ότι αφορά το δικό μου κατάστημα που γίνεται το σχόλιο σας απαντώ.
  Σεβόμενους τους διοργανωτές του πανηγυριού δεν έβγαλα τραπέζια σε κοινόχρηστο χώρο. Δούλεψα στον δικό μου ιδιόκτητο χώρο στην μικρή αυλή μου που διαθέτω. Δεν είπα ποτέ και σε κανέναν (δεν θα δώσω σε κανέναν λόγο) τι θα πουλήσω στο μαγαζί μου εφόσον με καλύπτει η άδεια του καταστήματός μου. Ειδικά τις ημέρες του πανηγυριού που όλοι πουλάνε και περισσότερα από ότι γράφει η άδειά τους. Δεν δέχομαι να μου υποδείξουν τι θα πουλήσω και πόσο θα πουλήσω. Δεν θα μου υποδείξει κανένας ποιόν θα πάρω στο μαγαζί μου για να με βοηθήσει ή με ποιόν θα συνεργαστώ για τις ημέρες του πανηγυριού για να εξυπηρετήσω τους πελάτες μου και του πανηγυριώτες από τα γύρω χωριά. Κανένας δεν μπορεί να επέμβει στην λειτουργία του καταστήματός μου από την στιγμή που είμαι νόμιμος. Δεν εκμεταλλεύτηκα καμία κατάσταση και δεν δημιούργησα σε κανέναν πρόβλημα. Ούτε κανένας κερδοσκόπησε εις βάρος του καταστήματός μου τόσο δε και των διοργανωτών. Να κλείσω το μαγαζί μου το Δεκαπενταύγουστο και να πάω στα πρόβατα θέλουν κάποιοι. Δεν θα τους κάνω το χατίρι.
  Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η τοποθέτηση του πανιού μπροστά από το μαγαζί μου στο ύψος της πλατείας με σκοπό να μην βλέπουν οι θαμώνες του μαγαζιού μου στην πλατεία. Ας μου απαντήσεις κάποιος ποιανού ήταν αυτή η έμπνευση και βάσει ποιού νόμου μπορείς να κάνεις αυτή την συγκεκριμένη ενέργεια. Συγγενικά μου πρόσωπα που ήλθαν από την Καρδίτσα καθώς και πολλοί χωριανοί σάστισαν και κάποιοι νευρίασαν με αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.
  Η Βασιλική Χαλκιά που άνοιξε το κοινοτικό κατάστημα δήθεν για το Σύλλογο να έρθει να το ανοίξει και το χειμώνα όχι για δέκα ημέρες αλλά για τρείς μήνες. Να κονομίσει αρκετά χρήματα για το Σύλλογο και να εξυπηρετήσει τους χωριανούς μας. Αυτές οι λίγες ημέρες που πρέπει να δουλέψουμε εμείς τα καταστήματα του χωριού, μας παίρνεται την μπουκιά από το στόμα με τέτοιες ενέργειες. Το ξέρουμε ότι δεν έχουμε την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στην εστίαση αλλά τι να κάνουμε αυτοί είμαστε.
  Παρανομήσατε με την τοποθέτηση που πανιού μπροστά από το μαγαζί μου, αλλά και ηλεκτροδοτήσατε το πρώην κοινοτικό κατάστημα κατά παράβαση του Νόμου χωρίς να το γνωρίζει η ΔΕΗ. Στο κατάστημα που το ρεύμα ήταν κομμένο από την ΔΕΗ πάνω από ένα έτος το ηλεκτροδοτήσατε. Όλη η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος που έγινε όλες αυτές τις ημέρες ποιος την χρεώθηκε; Οι διοργανωτές ό Σύλλογος ποιος; Πλήρωσε κάποιος και δεν το ξέρω; Κανένας. Οι απλοί δημότες χωριανοί μας πλήρωσαν που δεν τους ρωτήσατε αλλά και δεν το γνωρίζουν. Τον κοινοτικό ξενώνα τον κατασκεύασε ο αείμνηστος χωριανός μας Αλέξανδρος Μέρος πριν από 58 χρόνια με σκοπό την φιλοξενία των ξένων και περαστικών από το χωριό μας. Σήμερα έχουμε άλλου είδους φιλοξενία. Οι αρχές του χωριού φιλοξενούν τα συγγενικά τους πρόσωπα αν και έχουν σπίτια. Ένας χωριανός που δεν έχει σπίτι και θέλει να έρθει στο χωριό που θα μείνει;
  Θα ήταν όμως καλύτερο όποιος έγραψε το άρθρο να βάλει από κάτω το όνομά του και να μην κρύβεται πίσω από τον Σύλλογο. Νομίζω ότι λέει την δική του άποψη η οποία είναι σεβαστή. Οι απόψεις όμως των όλων των μελών του ΔΣ δεν νομίζω ότι ταυτίζονται με του ιδίου.
  Ο καθένας για αυτά που λέει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του.
  Μία παράκληση. Το χωριό μας πραγματοποιεί ένα από τα καλύτερα ημερήσια παραδοσιακά πανηγύρια της Ευρυτανίας. Μην προσπαθείτε να το χαλάσετε για χάρη του Συλλόγου.

  Σας ευχαριστώ
  Κων/νος T. Μούτσελος

  Comment by Κων/νος T. Μούτσελος — 10/04/2014 @ 4:59 pm