ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ –  ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εκδηλώσεις – δραστηριότητες, αλλά και τα έργα και τις υπηρεσίες του συλλόγου, διαβάστε τα τελευταία φύλλα τη εφημερίδας μας «Χρυσιώτικα Νέα» στην ιστοσελίδα μας.

Το συνολικό έργο του συλλόγου μας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα είναι πολύπλευρο και πραγματικά αξιοθαύμαστο σε σχέση με τις δυνατότητές του. Συντελέστηκε από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια που ανέλαβαν ως τώρα τη διοίκησή του με τη συμπαράσταση των μελών του και γι’ αυτό χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του συνόλου των μελών του και των φίλων του, καθώς και όλων των κατοίκων του χωριού μας.
Αναφέρουμε με συντομία το σημαντικότερο μέρος του έργου αυτού και στη συνέχεια το παραθέτουμε ξεχωριστά για τα τελευταία χρόνια:

Επέκταση πλατείας και κατασκευή της πέτρινης βρύσης σ’ αυτή, διαμόρφωση χώρου και κατασκευή περιπτέρου στη θέση Αλώνια, δημιουργία παιδικής χαράς στο χώρο του σχολείου και πρόσφατα η κατασκευή του μνημείου πεσόντων σε παραπλήσιο χώρο, διάθεση δώρων σε μαθητές του δημοτικού σχολείου, δημιουργία ιατρείου–εξεταστηρίου στο κτίριο του δημοτικού σχολείου, εγκατάσταση στηλών φωτισμού από Βρύσες – πλατεία – Αϊ Γιώργη και κατασκευή πέτρινης βρύσης στον Αϊ Γιώργη και στη Σούδα, κατασκευή γεφυριού κάτω απ’ τις Βρύσες, οργάνωση και συμμετοχή στη διαδικασία αναπαλαίωσης του τέμπλου της Παναγίας, αγορά χρηματοκιβωτίου σε συνδυασμό με σύστημα συναγερμού για φύλαξη ιερών κειμηλίων των ναών μας, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία του χωριού, εγκατάσταση αναμεταδοτών τηλεοπτικού σήματος στη θέση Αϊ Λιας, συμμετοχή στην κατασκευή οστεοφυλάκιου, διαμόρφωση χώρου και αναστήλωση της βρύσης του Αντριά και της βρύσης στο πάνω γεφύρι, αγορά χορτοκοπτικού μηχανήματος για καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και διάθεση πόρων κατ’ έτος γι’ αυτό, τοποθέτηση καθρεπτών διευκόλυνσης της κυκλοφορίας σε επικίνδυνα σημεία του δρόμου για το χωριό, τοποθέτηση καθιστικών πάγκων σε διάφορα σημεία εντός του χωριού, παλαιότερη ανακατασκευή της κοινοτικής τουαλέτας, αγορά και διάθεση μεταλλικών σκέπαστρων στο χώρο της πλατείας για ομοιόμορφη εμφάνιση της πλατείας και καλύτερη εξυπηρέτηση στο πανηγύρι, δενδροφυτεύσεις, επιδιορθώσεις οδών και τοιχίων και πλήθος άλλων έργων και ενεργειών

2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΡΓΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 • Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 12 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 11.30, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας στην αίθουσα του καταστήματος Palmie bistro ΙΟΦΩΝΤΟΣ 29-31, έναντι ξενοδοχείου CARAVEL, στην Αθήνα.
 • Έγινε με μεγάλη επιτυχία και φέτος η βραδιά νεολαίας – λαϊκή βραδιά στις 16 Αυγούστου στο χωριό με τη συμμετοχή πλήθους νέων, αλλά και ατόμων κάθε ηλικίας. Το κέφι, ο χορός και η διασκέδαση κράτησαν ως το πρωί.
 • Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας λειτούργησε για το μήνα Αύγουστο το κοινοτικό κατάστημα της πλατείας και ο ξενώνας που είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους κι έτσι ο κόσμος εξυπηρετήθηκε και η πλατεία κρατήθηκε ζωντανή. Ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Καρανίκας και το μέλος Βασιλική Χαλκιά, κατέβαλαν προσωπική εργασία και τις καλύτερες προσπάθειές τους για την επιτυχία του εγχειρήματος που κατά κοινή ομολογία ήταν εξαιρετικό και είχε τη συμπαράσταση όλων.
 • Επιπλέον ο σύλλογος, μέσω του κοινοτικού καταστήματος, δεξιώθηκε στις 19 Αυγούστου τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης του δήμου για τη μάχη της Χρύσως (περίπου ενενήντα άτομα) παρέχοντας πλήρες φαγητό και ποτά σε όλους, χωρίς να λάβει καμία οικονομική ενίσχυση όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί.
 • Διενεργήθηκε μικρή λαχειοφόρος αγορά στο χωριό το 15Αύγουστο με προσφορές χωριανών παραγωγών με ντόπια προϊόντα. Τα έσοδα διατέθηκαν για την ορχήστρα της λαϊκής βραδιάς.
 • Διατέθηκαν μικροποσά για εργασίες καθαριότητας κ.ά. στο χωριό τις μέρες του Αυγούστου.
 • Διατέθηκαν και πάλι φέτος τα σκέπαστρα για την κάλυψη της πλατείας και τη δημιουργία σκιάς το τριήμερο του πανηγυριού.
 • Με την υποστήριξη του συλλόγου και σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή έγιναν σε πρώτη φάση εργασίες προστασίας από τη φθορά των εικόνων του τέμπλου της «Παναγίας», από συντηρητές του υπουργείου πολιτισμού και αναμένονται οι τελικές εργασίες.
 • Ο σύλλογός μας με εκπροσώπους του συμμετείχε σε εκδηλώσεις «ευρυτανικού» ενδιαφέροντος που έγιναν στην Αθήνα και στην Ευρυτανία (π.χ. αντάμωμα ΟΕΣ στην Ανατολική Φραγκίστα, αρχαιρεσίες ΟΕΣ κτλ)

 

2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 • Διενεργήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας , ταυτόχρονα με την κοπή πίτας, στις 20 Φεβ.2011, στην Αθήνα. Το νέο ΔΣ μπορείτε να το δείτε στην επιλογή «σύλλογος» στην ιστοσελίδα μας.
 • Έγινε με επιτυχία και πολλές εκπλήξεις η γιορτή της νεολαίας στις 16 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού, με πολλούς Χρυσιώτες, μέλη του συλλόγου μας και φίλους επισκέπτες του χωριού μας. Η λαϊκή μουσική, το κέφι κι ο χορός κυριάρχησαν. Ξεχωριστή θέση είχε η μικρή λαχειοφόρος αγορά, με επιτόπια κλήρωση πολλών αξιόλογων δώρων που ήταν προσφορές χωριανών μας επιχειρηματιών. Επίσης προσφέρθηκε αργά τα μεσάνυχτα βραστή γίδα και γλυκά, δωρεάν, για όλους τους συμμετέχοντες.

ΕΡΓΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 • Ο σύλλογός μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, συνέβαλε στην επιτυχία της απογραφής που διενεργήθηκε το διάστημα 10 – 24 Μαΐου, συμμετέχοντας και κινητοποιώντας τους χωριανούς μας να πάρουν μέρος.
 • Διενεργήθηκε με επιτυχία λαχειοφόρος αγορά με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την ολοκλήρωση του μνημείου πεσόντων. Η κλήρωση του 1ου λαχνού έγινε σύμφωνα με την κλήρωση του λαϊκού λαχείου της 23/8/2011 και κέρδισε μια τηλεόραση 40΄΄ νέας τεχνολογίας.
 • Κατασκευάστηκε και κοσμεί πλέον το προαύλιο του σχολείου μας, το μνημείο πεσόντων, προς τιμή των Χρυσιωτών που κατά καιρούς έπεσαν για την πατρίδα. Ένα έργο που ομορφαίνει το κέντρο του χωριού μας και πάνω απ΄όλα σηματοδοτεί την τοπική μας ιστορία. Την μελέτη του έργου μας πρόσφερε αφιλοκερδώς ο κ. Γεώργιος Γιαννίτσαρης, αρχιτέκτονας – μηχανικός και επίκουρος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την επίβλεψη του έργου είχαν ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Αντώνης Καρανίκας και ο πρόεδρος της τοπικής μας κοινότητας κ. Ηλίας Καρανίκας. Την κατασκευή έκανε ο εργολάβος κ. Κων/νος Φούκας και τη χρηματοδότηση ο αείμνηστος χωριανός μας Γιάννης Σ. Πριόβολος και ο σύλλογός μας.
 • Ο σύλλογός μας με ενέργειες του προέδρου του κ. Αντώνη Καρανίκα και σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του χωριού, ήρθε σε συννενόηση με την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λαμίας και τον προϊστάμενό της κ. Γεώργιο Κακαβά, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά του και προχώρησαν στη διενέργεια μελέτης για τη συντήρηση των εικόνων της «Παναγίας» και στη λήψη προσωρινών σωστικών μέτρων.
 • Έγινε το καλοκαίρι συνάντηση του προέδρου του συλλόγου με το δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας (Αγράφων) και υπάρχει διαρκής συνεργασία για θέματα που αφορούν στην πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο του τόπου μας.
 • Ορίστηκε με απόφαση του Δ. Σ. του συλλόγου μας η εγγραφή νέων μελών στο σύλλογό μας να είναι δωρεάν για τον 1ο χρόνο, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του αριθμού των μελών μας.
 • Ο σύλλογός μας συμμετείχε οικονομικά στην προσπάθεια διατήρησης της καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους του χωριού μας, καθώς και σε εργασίες συντήρησης που έγιναν στα παγκάκια της πλατείας κτλ.( Είναι γνωστό πως δεν υπήρξε χρηματοδότηση μέχρι το καλοκαίρι από το ταμείο του δήμου για λόγους καθυστέρησης κατανομής των κονδυλίων κ.ά.)

2010

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 • Έγινε με επιτυχία, όπως κάθε χρόνο, η βραδιά νεολαίας στις 16 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού με λαϊκή μουσική, κέφι και χορό και τη συμμετοχή χωριανών, μελών του συλλόγου και φίλων επισκεπτών του χωριού μας.
 • Πραγματοποιήθηκε τις μέρες μετά το 15Αύγουστο ανοικτή συζήτηση στην πλατεία του χωριού με θέμα τις  εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος στο χωριό και κυρίως τη βραδιά νεολαίας, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων μας στις οργανωτικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται. Στην ιστοσελίδα μας και συγκεκριμένα στην επιλογή «Συζητήσεις», υπάρχει ανοικτή συζήτηση στην οποία μπορείτε να καταθέσετε την άποψή σας.

ΕΡΓΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 • Ολοκληρώθηκε και μας παραδόθηκε η μελέτη της κατασκευής του μνημείου πεσόντων στο χώρο του κήπου του σχολείου μας. Αναμένεται η συγκέντρωση όλων των προσφορών και κατόπιν θα γίνει η ανάθεση για την κατασκευή του.
 • Αναρτήθηκε η ιστοσελίδα του συλλόγου μας στο διαδίκτυο (www.xriso-eyrytanias.gr). Αποτελεί έναν σημαντικό κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας των μελών μας και περιήγησης των επισκεπτών στο όμορφο χωριό μας (βλέπε το σχετικό άρθρο στη στήλη: «Αρθρογραφία και επιστολές» της ιστοσελίδας μας).
 • Τοποθετήθηκαν ειδικοί καθρέπτες διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στις επικίνδυνες στροφές του δρόμου για το χωριό λόγω στενότητας του ασφάλτινου οδοστρώματος.
 • Έγινε καθαρισμός με ειδικό πλυστικό μηχάνημα της πέτρινης βρύσης στην πλατεία και όλων των τοιχίων πέριξ της πλατείας, καθώς επίσης και της πέτρινης σκάλας που κατεβαίνει από τον ξενώνα.
 • Έγιναν διάφορα μικροέργα συντήρησης και επισκευής παλαιότερων έργων όπως της πεζογέφυρας κάτω απ’ τις Βρύσες, αντικατάσταση φθαρμένων τμημάτων από τις κούνιες και τα παγκάκια, καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων σε διάφορα σημεία που είναι περισσότερο επισκέψιμα το καλοκαίρι κ. ά.
 • Στάλθηκε, σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή, αίτημα στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λαμίας για την καταγραφή των ιερών εικόνων, του τέμπλου, των ιερών μας κειμηλίων και άλλων αντικειμένων αξίας της εκκλησίας της Παναγίας, ώστε να διασφαλιστεί η κυριότητά τους από την εκκλησία μας. Ζητήθηκε επίσης η αποστολή ειδικού συνεργείου για την συντήρηση κυρίως των μεγάλων εικόνων του τέμπλου. Αναμένονται οι ενέργειες της εν λόγω υπηρεσίας.

2009

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο σύλλογός μας στα πλαίσια των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων που διεξάγει ετησίως στο χωριό, οργάνωσε την παρουσίαση-προβολή και συζήτηση δύο σημαντικών θεμάτων, στις 16 Αυγούστου νωρίς το βράδυ. Τις εργασίες εκπόνησαν και παρουσίασαν δύο εκλεκτοί καλεσμένοι μας.

 

Η Ιωάννα Καράνη, χωριανή μας, αρχιτέκτων-μηχανικός στη διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσίασε την εργασία της με θέμα: «Η αρχιτεκτονική του ιερού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού μας».

Ο Κων/νος Τσιώλης από τα Βραγγιανά, πρόεδρος του Συλλόγου Βραγγιανιτών με την ονομασία «Αναστάσιος Γόρδιος», οδοντίατρος στο επάγγελμα και ερευνητής της τοπικής ιστορίας, παρουσίασε τη μελέτη του με τίτλο: «Επιστολή του Αναστασίου Γορδίου προς ιερείς και προεστώτες της Χρύσως».

(δείτε λεπτομέρειες για τις παρουσιάσεις στα «Χρυσιώτικα Νέα»).

Η βραδιά της 16ης Αυγούστου συνεχίστηκε ως βραδιά νεολαίας με λαϊκή ορχήστρα και πλήθος κόσμου και γλέντι ως το πρωί.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 • Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία μας για τη διαμόρφωση του γραφείου του πρώην Δημοτικού Σχολείου σε ΙΑΤΡΕΙΟ – ΕΞΕΤΑΣΤΗΡΙΟ, με τη συνεργασία του δήμου, του τοπικού συμβουλίου και πρωτίστως με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού από το χωριανό και βουλευτή μας κ. Ηλία Δ. Καρανίκα. Διασφαλίζεται έτσι η αξιοπρέπεια, η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και η ηρεμία όσων προσέρχονται για εξέταση, κάτι που ως τώρα γινόταν στο καφενείο του χωριού.
 • Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες έγκρισης για τη δημιουργία ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ στο χώρο επίσης  του πρώην Δημοτικού Σχολείου μας. Σε πρώτη φάση, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημά μας και αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες.
 • Το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή, μεσολάβησε με επιστολές και τηλεφωνική επικοινωνία του στην τράπεζα ALPHA BANK και επιτεύχθηκε η επιδότηση από μέρους της με το ποσό των 1300€ για την αγορά και τοποθέτηση χρηματοκιβωτίου στην εκκλησία μας, με σκοπό την ασφαλή φύλαξη σ’ αυτό των ιερών κειμηλίων της. Η όλη διαδικασία παραλαβής και μεταφοράς αποπερατώθηκε επίσης με ενέργειες του Συλλόγου μας.

Με αυτή την ευκαιρία, ευχαριστούμε θερμά και πάλι το Τμήμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ALPHA BANK για τη σημαντική για τη σημαντική χορηγία του.

 • Ακόμη, με τη μεσολάβηση του Συλλόγου, πάντα σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή η οποία διέθεσε και το κόστος, τοποθετήθηκε σύγχρονο σύστημα συναγερμού στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
 • Αντικαταστάθηκε το κατεστραμμένο παγκάκι στη «Χωτή» στις Βρύσες.
 • Συνδέθηκε προσωρινά με ηλεκτρικό ρεύμα ο φωτισμός για τις Βρύσες, αφού δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κανονικής σύνδεσης από τη ΔΕΗ.
 • Αντικαταστάθηκαν με καινούρια τα δύο καθίσματα της μιας κούνιας της παιδικής χαράς στο προαύλιο του σχολείου.
 • Τοποθετήθηκαν πινακίδες για την απαγόρευση της ρίψης σκουπιδιών και μπαζών σε συγκεκριμένα σημεία στο χωριό.
 • Τοποθετήθηκε καινούρια πινακίδα που απαγορεύει την ελεύθερη είσοδο στην πλατεία τις μέρες του 15Αύγουστου. Μεταφέρθηκε η προϋπάρχουσα καλαίσθητη ξύλινη πινακίδα από το βάθος της πλατείας στην κεντρική είσοδό της. Οι παλαιότερες πινακίδες απαγόρευσης της στάθμευσης θα τοποθετηθούν σύμφωνα με υπόδειξη του τοπικού συμβουλίου.
 • Διατέθηκε και φέτος το χορτοκοπτικό μηχάνημα του Συλλόγου στο τοπικό συμβούλιο για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων.
 • Διατέθηκαν επίσης τα σκέπαστρα της πλατείας για την ημέρα του πανηγυριού και της εκδήλωσης του δήμου που έγινε φέτος στις 23 Αυγούστου.